// 29.Sep.  //  3 komentara

Simboli tetovaža 2. deo

Zvezde su vrlo popularne kao tetovaže, u mnogim slučajevima značenje zavisi i od vrste i od broja kraka. Zvezda- kao svetlost koja sija u tami predstavlja simbol nade, istine i duše…. Simbol zvezde otelotvoruje koncept božanske iskre koja se nalazi u svakom od nas. Njihova moć predstavlja borbu protiv tame i nepoznatog.

Među najpoznatije zvezde spadaju: Pentagram (petokraka zvezda), Nautička zvezda ( takođe petokraka), Heksagram ili Davidova zvezda ( šestokraka ), Septagram ( sedmokraka ), Octogram ( osmokraka ) sve do Nonograma ( devetokraka zvezda ).

PENTAGRAM

U slučaju pentagrama, od dramatičnog je značaja u kojem se položaju nalazi zvezda, jel krak stoji na gore ili na dole. Zvezda okrenuta na dole se smatra imitacijom Ovnove glave ( balvana- sa kojim su vojnici provaljivali vrata dvoraca ) koji je simbol đavola.  Seltici su smatrali pentagram kao znak mađioničara i vračara. Pet kraka predstavljaju snažan simbol zaštite i ravnoteže.

HEKSAGRAM

tattoo zvezde hexagramSimbol interakcije božanskog sa smrtnicima – boga sa ljudima. Posebnog je značaja u jevrejskoj kulturi, poznat kao Davidova zvezda. Dobio je ime po štitu  koji je bio u obliku šestokrake zvezde, koji je David tradicionalno nosio i u borbu protiv Goliata. Ima snažne veze sa Kabalom ( Kaballah ) često ga zovu i kao tvorac zvezde.

Šest kraka predstavljaju svaki po jedan dan, zadnji pada na subotu, na Sabbath. Heksagram je snažan simbol jevrejskog identiteta, bio i ostao i do dana nacističkih progona, kada su jevreji bili primorani da nose žute zvezde kao identifikatore. Zvezda je postala zvaničan znak zastave Izraela 1948. godine

SEPTAGRAM

Sedmokraka zvezda koja je simbol integracije i mistične veze između broja 7. Povezan je sa sedam planeta klasične astrologije i ostalih sedam sistema, kao što su i Hindu čakre.

OCTOGRAM

tattoo zvezde octagramOsmokraka zvezda je simbol sitosti i regeneracije. Povezano je sa Feng Sui trigramima (raj, vetar, voda, planina, zemlja, grom, vatra i jezero), sa paganskim točkom a i sa Egipćanskim bogovima koji su se klanjali u Hermopolis tokom starog kraljevstva, koje je bilo treće od šest dinastija.
Nun & Naunet – voda
Amun & Amanuet – nevidljivost
Heh & Hauhet – beskonačnost
Kek & Kauket – tama

NONOGRAM

Devetokraka zvezda je simbol dostignuća i stabilnosti, iako je ta stabilnost podložna promeni. On takođe može biti povezan sa devet sistema, kao što su Taoistički Kanji ( psihicki centri ) koji su slični Hindu čakrama.3 komentara na “Simboli tetovaža 2. deo”

  • Sta mislite o tetovazama na stomaku i trudnoci? Imala sam privremeni tattoo zvezdice od najmanje ka najvecoj, desno od pupka pa nanize polukruzno, jako mi se svidela tetovaza i htela bih da uradim trajnu ali se bojim kako ce izgledati posle porodjaja i sl…p.s. nisam trudna, ali je normalno da razmisljam o tome…da lipostoji mogucnost da vam posaljem sliku kakav bih tattoo htela pa da mi kazete koliki je rizik da se ona izdeformise nepovratno, posto prepostavljam da zavisi od mesta i tetovaze…?

  • Ovo tvoje pitanje je jako sirok pojam.
    Kako ce izgledati tetovaza posle trudnoce ti ne moze reci niko, ima jako puno faktora koji mogu uticati na izgled, od toga koliko se ugojis, da li ti je koza osetljiva i lako puca, hoces li se poroditi prirodnim putem ili carskim rezom. Znam devojke kojima su popucale strije preko tetovaze, a ima i onih koji su imali carski rez i ne primeti se nikakva razlika. Ovo stvarno zavisi od osobe do osobe, tu ti ne mogu reci ama bas nista sigurno.

  • Imam fenixa na ledjima pa sam hteo jos nesto ispod njega i oko njega al ne znam sta bih mogao da bi mi se to sve ukkopilo sa njim

Napiši komentar