// 9.May.  //  32 komentara

Mogući problemi sa piercingom

Svi smo mi različiti, nekome je otporno telo a opet neki su osetljivi i na ubod komarca. Ako spadate u tu grupu i svesni ste toga da Vam i obična minđuša predstavlja problem dobro razmislite o bušenju, a ako se ipak bušite pripazite na ranu i na svaku promenu.

1..-PRETERANO ČIŠĆENJE

Body Piercing
Jedan od čestih problema jeste preterano čišćenje rane jakim preparatima  koji izazivaju osetljivost kože na dodir i pri tome koža postane sjajna oko rane. Pojedini misle da, ako izlazi neka sluz iz rane, to je  zato što ne čiste dovoljno  -e to je greška!

Sluz je prirodna pojava i nema potrebe za brigom, svaka rana se zaleči sama od sebe. Slična stvar koja se zna desiti jeste reakcija preparata jedan na drugi, to se dešava kad pojedinci tretiraju ranu sa hidrogenom ili alkoholom, pa mažu kremama, pa posle opet čiste sa nečim trećim i eto problema. Ovo se ne sme raditi, obična slana voda leči sve!! Treba ostaviti kožu da diše, jer ako je stalno tretirate nekim preparatom neće moći da se regeneriše, tačnije regeneracija će trajati mnogo duže.

2..- INFEKCIJE

Infekcija piercinga

Najčešći razlog zbog kojeg dođe do infekcije jeste loša lična higijena!

Do infekcije dolazi kad je rana još jako sveža, mikroorganizmi kao gljivice i bakterije dospu do rane i tako nastaje problem. Dolazi do povećanog otoka, crvenila i piercing postaje osetljiv i bolan na dodir i moguće je izbacivanje smeđe, žute tečnosti iz rane, slične gnoju Ako se to desi potreban je anti-bakterijski tretman i ne smete izvaditi nakit jer tako bakterije mogu da se prošire dalje u vaše telo.
Nisu to neke opasne stvari, ali se obavezno informišite o higijeni pre bušenja, jer je bolje sprečiti nego lečiti! Do jako ozbiljnih infekcija dođe retko, šanse su minimalne.

Jedini razlozi zbog kojih dođe do infekcije su:

  1. loša lična higijena
  2. neprofesionalan piercer sa prljavim, nesterilisanim instrumentima
  3. loš nakit

3..- PREOSTLJIVOST NA METAL

Bodi pirsing nakit

Takođe jedan od čestih razloga zbog kog dolazi do komplikacije jeste osetljivost ili alergija na određeni metal ili nikl. Piercer bi trebao pre bušenja da Vas pita jel imate neke alergijske reakcije na određeni materijal ali se često dešava da sam klijent ne zna ili nije svestan toga da je osetljiv.

Ako ste osetljivi na satove ili određene kaiševe, da Vam pocrveni koža i svrbi onda je to znak da pripazite na izbor materijala piercinga. Postoje mnoge vrste piercinga, uglavnom se koristi hirurški čelik, postoje dve vrste, ona koja se koristi kod nas i ima je najviše na tržištu sadrži 10 % nikla.

Najviše se preporučuje nakit od titaniuma jer on je najčistiji i najmanje su šanse za bilo kakvu reakciju tela, čak ni srebro nije preporučljivo jer takođe sadrži i druge metale, kao i zlato od npr 9 karata sadrži još najmanje 15 drugih metala. Akril takođe nije dobar za prvo bušenje, to se tek kasnije može koristiti kao privremeni nakit jer se lako lomi pa vas može ogrebati ili povrediti.

Ako se bojite da bi Vam smetao bilo kakav metal, možda zbog reakcije ili da će vam izbaciti koža, onda koristite Bioplastiku ili PTFE  (polytetrafluoroethylene) koji su pomalo gumirani i koriste se baš kod problematičnih koža. Ako se ipak kod prvog bušenja opredelite za neki metal i ne reaguje vam dobro koža, pocrveni i bude osetljiva na dodir uvek možete zameniti za bioplastiku, tačnije odmah je zamenite pre nego što se stanje pogorša.

Nastaviće se….

Ovo se ne sme raditi, obična slana voda leči sve!! Treba ostaviti kožu da diše, jer ako je stalno tretirate nekim preparatom neće moći da se regeneriše, tačnije regeneracija će trajati mnogo duže.
404