// 16.Dec.  //  Nema komentara

ASURINI (Awaete)

Žive u Amazonskim prašumama i poznati su po velikoj raznolikosti geometrijskih motiva sa kojima su ukrašavali svoja tela i grnčariju. Tehnika se prenosi vekovima sa generacije na generaciju, njihova grafika se još i dan danas koristi i poseduje jak simboličan značaj.

Slike na telu i predmetima rade farbom, koju dobijaju od biljaka, a rade se i trajne slike – tetovaže.  Deo tela na kome će se tetovirati, zavisi od pola, kao i od socialnog statusa i uzrasta. Kod muškaraca se telo deli vertikalnom linijom na ramenima.

Ako je neprijatelj ubijen onda ratnik dobija tetovažu sa dva ovalna motivana svakom ramenu koju povezuju niz geometrijskih simbola. Kod žena se telo deli horizontalnom linijom na stomaku koja ukazuje na različite faze biološkog razvoja i stečenog socialnog statusa.

Oslikavanje tela je dnevna aktivnost koju izvode žene na telima ostalih žena i muškarci svih starosnih doba. Društveno visoko rangirane osobe su za Asurine inkarnacija kosmičkih moći i tetovaža predstavlja presek između ljudskog i nadljudskog.

Krv koja ističe pri tetoviranju je simbol uzimanja krvi iz tela neprijatelja i predstavlja pobedu između sveta živih i sveta mrtvih duhova. Oni rade i potpuno oslikavanje tela, što predstavlja od “ljudskog karaktera”, crna boja skroz eliminiše razlike i čini žene i muškarce živim bićima druge vrste.

404
Odaberi svoj stil!

Artikli iz prodavnice

Interesantni članci