// 25.Apr.  //  108 komentara

Opšta higijena piercinga

Potrudiću se ukratko da opišem opštu higijenu, kako se održava piercing i koliko treba da zaraste određeni deo tela. Ima dva procesa zarastanja, prvi je zarastanje rane i formiranje nove kože oko rupe a druga faza je potpuno regenerisanje dela tela koji je bušen.

Pre čišćenja rana, naročito kod sveže bušenih piercinga obavezno dobro oprati ruke. Najbolje i ujedno najjednostavnije sredstvo za čišćenje jeste slana voda, što je 99% destilovane vode i 1% soli. Može se kupiti u apoteci ili se može napraviti i kod kuće. Ako se odlučite za kućnu varijantu trebate uraditi sledeće: u čistoj činiji prokuvati 1 dl vode i u to dodati četvrtinu kašičice čiste soli (morske soli) ostaviti sa strane da se ohladi, a zatim vatu umočite u vodu i tako čistite ranu (sasušene tečnosti) ali pažljivo, možete takodje ostaviti na rani par min da se omekša. Hidrogenom (od 3%) možete očistiti ranu jednom dnevno, nema potrebe više, jer je poznato da se od hidrogena stvara krasta.

Osnovno je najbolje

Ako je u pitanju pupak možete čašu sa slanom vodom poklopiti na piercing i tako držati par minuta. Kad ste završili nemojte više dirati, nema potrebe da se ispere čistom vodom niti da se maže kojekakvim kremama..ni slučajno!!
Ako se buši jezik ili usna to možete češće ispirati slanom vodom, jer je poznato da u ustima imamo najviše bakterija, posle svakog obroka obavezno i još par puta tokom dana.

Svaki piercing morate svaki dan da promrdate, bio on ravan, zakrivljen ili karika. Gurnite ga napred-nazad, ako je ravna šipka okrećite ga, čisto da vam se ne bi zalepio za kožu i ranu.

Ne preporučuje se kupanje, jer se tako rana može natopiti ostacima sapuna, šampona i uzrokovati infekciju, bolje je da se na početku tuširate.
Zaobiđite javne bazene, reke, saune, solarijume i slična mesta jer su upravo oni leglo bakterija, koje ne želite pokupiti, ali opet ako idete na more slobodno uživajte, jer je u pitanju slana voda koja vam pomaže prilikom zarastanja rana.

Piercing higijena

Trebate redovno čistiti ranu, najmanje dva puta na dan. Ako je leto i znojite se, onda još česće,ali ne treba preterivati, treba ostaviti nekad i da se suši i da diše koža, to je najvažnije.

Dešavalo se da su neki preterivali sa čišćenjem i da je upravo zbog toga došlo do izbacivanja nakita iz kože. Ako primetite da je sjajna koža oko rupe prestanite, očistite samo jednom na dan.

Ako osetite blagi svrab to znači da vam zarasta rana, nemojte samo previše češkati, istrpite malo :)
Zbog uske odeće možete imati problema, kod sveže bušene rane se preporučuje nošenje šire odeće, jer se u suprotnom može iziritirati koža i neće biti prijatan osećaj.

Kad vam je zarasla rana i imate lepo formiranu rupu, ne znači da ne trebate da je pazite i ponekad očistite. Ako želite da promenite nakit, obavezno ga operite i očistite sa alkoholom pre stavljanja u rupu.

Potreban period kompletnog zarastanja rupa :


Obraz: 2-3 meseca
Hrskavica: 2 meseca
Uši: 6-8 nedelja
Obrva: 6-8 nedelja
Genitalije: 4 nedelja-6 meseci
Oko usne: 6-8 nedelja
Usna: 6-8 nedelja
Pupak: 6 meseci do 1 godine
Bradavica: 2-6 meseca
Nos: 2 meseca
Septum: 6-8 nedelja
Jezik: 4-6 nedelja

Nemojte biti nestrpljivi sa promenom nakita, imaćete dovoljno vremena da se igrate i da ga menjate, bolje je da ispoštujete potrebno vreme zarastanja nego da oštetite rupu i kasnije imate možda problema.

404