// 24.Oct.  //  Nema komentara

Simboli tetovaža: Lasta

Lasta je jedna od tradicionalnih motiva za tetoviranje, mornarima je bila naročito omiljena jer je značila da je kopno blizu. Tokom migracije laste lete na hiljade milja i često slete na brod kao dobrodošlica i nada mornarima da su na dobrom putu. Ptice su čuvene zbog svoje sposobnosti letenja. Kroz vekove, let je simobol putovanja duše u budućnost. Ptica u letu takođe simbolizira svetlo duha, lepotu i nadu.

 

One su moćne metafore za naše raspoloženje i faze života.
U celom svetu, ptice se biraju da predstave najširi spektar ljudskih emocija, a svaka zemlja i kultura ima priče i mitove gde ptice igraju veliku ulogu. Veruje se da su Iban i Dayak plemena iz Bornea prvi tetovirali ptice, kako bi bili lepi i slobodni kao one.
Lasta predstavlja slobodu i nadu ( napuštanje zemaljskog u nadi pronalaska nebeskog, tj. lične slobode). Ona je priznavanje ljubavi, zaručenosti i vernosti  i iz tog razloga se često tetovira sa malom krunom ili prstenom koji je sličan oreolu svetaca i označava anđeosko biće ove ptice.

Tradicionalne boje koje se koriste prilikom  farbanja jesu crna, plava, crvena i žuta.

Lasta najavljuje dolazak proleća i sreće, u Kineskom klasičnom slikarstvu lasta se često pojavljuje na slikama pored cvetajućih breskvinih drveća. Nekima predstavlja simbol plodnosti, obnavljanja ili transformacije.

 

Međutim Japanci nisu ljubitelji lasta, po njihovoj veri ako vam lasta preleti preko kuće, znači da vam donosi nezadovoljstvo bogova,  nevernost i lošu sreću.

 

Kako god bilo, ja sam jedna od  sretnih vlasnika tetovaže laste.  Godinama sam je želela i pre par meseci sam je napokon uradila, više sam nego zadovoljna :) I da, dobro vidite, piše “Normal is boring”

 

 

 

404