// 19.Aug.  //  14 komentara

Simboli tetovaža

Za većinu osoba tetovaža predstavlja nešto, svako ima svoju priču… Neko to radi iz fazona, nekome znači simbolika, a neko nije ni svestan toga šta je istetovirao ( kao što su kineski znaci.) Pošto smo svi različiti, tako i simbole drugačije tumačimo i shvatamo. Ja ću se potruditi da Vam opišem neke znakove, simbole na način kako sam ih ja shvatila, nadam se da će Vam biti korisni.

GUŠTER

Simbol tetoviranja gušter
Mali je broj ljudi koji se odluče za ovaj simbol, ali je jedan od simbola koji spadaju u moje favorite, jer je stvarno fascinantna životinja, ponosno ga nosim na svojoj koži, iako još nije gotov, mnogo ga volim :)

Gušter nije poznat po inteligenciji, ali jeste po intuiciji, ne veruje nikom, jako je oprezan i snalažljiv.

Najpopularniji dizajn za ovu vrstu tetovaže je u stilu crtanih filmova, i to gušter zvani Gecko. Jedinstven je po šarenim bojama i varijaciji dizajna preko tela. Posle njega ide redovan gušter – jedno/dvobojni, zatim iguana. Ima mnogo stilova po kojima se crta gušter, od tribala do Aztec i Celtica.

Mnogi ga tetoviraju u kombinaciji sa još nekim znakom, bio to cvet, list, voda, grane, plamen, zvezde, egipćanski znakovi…ili znakovi poput ying/yanga, varijacije su stvarno beskonačne.
Kad neko kaže gušter, ja odmah asociram na to kako može da odbaci svoj rep ako se oseća u opasnosti. Sa time on simbolizuje samoodbranu i snagu da se nešto ostavi za sobom, bio to život, ljubav…  dušu koja traži svetlost.
Za Egipćane i Grke je gušter predstavljao sreću i mudrost, dok je u drugim kulturama mediteranskih regiona gušter bio znak prijateljstva.
Starim Rimljanima je gušter predstavljao reinkarnaciju

Feniks (phoenix)

simbol-tetoviranja-feniks

Mitološka ptica vatre, koja je veoma poznata svima nama. Feniks živi 500 godina, kad odraste, sagradi sebi gnezdo od grančica aromatičnih biljaka, potom zapali da bi izgoreo u vatri iz koje je i nastao.
Posle tri dana feniks bi oživeo iz pepela…On nosi pepeo od svoje reinkarnacije u Heliopolis, grad sunca. Feniks peva umiljatim glasom dok maše krilima crveno, ljubičasto zlatne boje.

Priče o feniksu potiču iz Arapske, Grčke i Rimske mitologije. On predstavlja sunce, koji umire u plamenu svako veče i svako jutro oživi. Rani hrišćani su smatrali feniksa kao simbol preporođaja i vaskršća, koji ostavlja za sobom stari svet i uazi u novi, umire i rodi se ponovo… Simbolizuje i pobedu života nad smrću, besmrtnost i Hristovo vaskršće.
Jevrejska legenda govori da je fenix jedino biće koje nije napustilo rajski vrt sa Adamom, i svoj dug život može zahvaliti tome što nije okusio zabranjeno voće..

Na Rimskim novčićima feniks predstavlja besmrtno carstvo.

Feniks tetovaže prema kineskoj mitologiji predstavljaju simbol sjedinjenja yina i yanga.
Pera kineskog feniksa su bila crna, bela,crvena, zelena i žuta- pet osnovnih boja. U Japanu su te ptice bile urezane u ručke mačeva i ušivena na kimonima. Zajedno sa suncem, feniks je bio amblem japanske imperije. Japanske tetovaže najčešće sadrže feniksa zajedno sa zmajem, simbolizirajući yin i yang.

nastaviće se…

404
Odaberi svoj stil!

Artikli iz prodavnice

Interesantni članci